MeisterSinger presenteert zijn tweede astronomische horloge: de Astroscoop

MeisterSinger presenteert zijn tweede astronomische horloge: de Astroscoop

MeisterSinger staat bekend om zijn ongebruikelijke uurwerken; horloges met één wijzer die niet samengaan met het hectische verstrijken van seconden, maar het grotere geheel met grote precisie weergeven. Na het opmerkelijke succes van de Lunascope, het maanfasehorloge van MeisterSinger, heeft het bedrijf nu een tweede model met een astronomisch thema ontwikkeld. De Astroscoop geeft de weekdagen weer zoals ze nog nooit eerder zijn getoond, d.w.z. gerelateerd aan de hemellichamen die sinds de oudheid aan de verschillende dagen zijn toegeschreven.

Antiek erfgoed
Het zijn de zon en de maan die onze tijd verdelen in dag en nacht en de twaalf maanden van het jaar die iedereen kan voelen en observeren. De indeling in zevendaagse weken volgt echter geen bepaald astronomisch ritme, maar heeft meer een mythologische achtergrond. De methode gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot de Babyloniërs, die, net als veel andere volkeren, het getal zeven als bijzonder heilig beschouwden en verbonden waren met zeven hemellichamen, dwz de zon, de maan, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus en Saturnus. Net zoals de meeste planeten zijn vernoemd naar Romeinse goden, ontlenen de meeste dagen van de week in zowel Germaanse als Romaanse talen hun corresponderende namen uit de Noorse mythologie. Door de geschiedenis heen heeft de toewijzing van de dagen van de week aan hemellichamen de tand des tijds doorstaan:
 
Maandag, de maan ☽
Dinsdag, Mars ♂
Woensdag, Mercurius ☿
Donderdag, Jupiter ♃
Vrijdag, Venus ♀
Zaterdag, Saturnus ♄
Zondag, de zon ☉

Zeldzaam sterrenbeeld in 2020
Met deze hemellichamen en hun klassieke symbolen toont de astroscoop de dagen van de week niet lineair of radiaal, maar zwervend heen en weer in een sterrenbeeld dat slechts elke tien tot twaalf jaar voorkomt aan de zuidelijke nachtelijke hemel van het noordelijk halfrond. Nogmaals, in juli 2020 - met uitzondering van de zon natuurlijk - zullen alle hemellichamen van de weekdagen daar tegelijkertijd zichtbaar zijn. De astroscoop stileert deze formatie op zijn wijzerplaat; een heldere stip verschijnt maandag om ongeveer 12 uur bij het maansymbool en de volgende dag rechts bij het Mars-symbool. Woensdag verschijnt het om ongeveer 9 uur naast Mercurius; op donderdag naast Jupiter om 3 uur ...

Dit is net zo verbazingwekkend en toch zo gemakkelijk te begrijpen als de tijd wanneer deze met slechts één wijzer wordt weergegeven. Maar omdat geen MeisterSinger-horloge ooit zo'n lange en mooie geschiedenis heeft gehad als de Astroscoop, wordt er een brochure bijgeleverd die de historische achtergrond in detail beschrijft en tegelijkertijd ook het zwervende punt van de dag uitlegt. In werkelijkheid springt het niet heen en weer. Onder de wijzerplaat beweegt een grote weekdagschijf met een aantal heldere stippen een stap verder van de ene dag naar de andere, altijd in een cirkel bewegend, net als in de wereld van de hemelmechanica.

In eerste instantie zal de Astroscope verkrijgbaar zijn in twee varianten, maar ze zijn allemaal ontworpen met een donkere wijzerplaat die de nachtelijke hemel weergeeft. De cijfers zijn weergegeven in een fijn schreeflettertype en de astronomische symbolen verschijnen op de wijzerplaat in blauw of in de lichtkleur "Old Radium". Boven het ronde datumvenster en het MeisterSinger-logo bevindt zich een duidelijke horizon, die de indruk van naar de lucht kijken versterkt.

De twee modellen worden elk geleverd met een leren polsbandje in kleuren die passen bij de typografie.

De Astroscope wordt aangedreven door een Zwitsers automatisch uurwerk dat kan worden bekeken door het zesvoudig geschroefde glazen kastdeksel. De roestvrijstalen kast heeft een slanke diameter van 40 millimeter en is waterbestendig tot een druk van 5 bar.